Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat oud-Rochdale-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp drie jaar de cel in.
De oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen, staat terecht voor meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt.
Eerder werd al bekend dat het Openbaar Ministerie ruim 2,4 miljoen euro terug wil van Hubert Möllenkamp. Dit wordt los van de strafzaak behandeld in een ontnemingszaak.
Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., die wordt verdacht van het opmaken van een valse factuur, is drie maanden cel geëist. Zij zou een valse factuur hebben opgemaakt ter waarde van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed.
Henk O. (75) wil het OM acht maanden in de cel zien. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale en wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Het OM gaat uit van steekpenningen van in totaal ongeveer 700.000 euro.
Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.
Möllenkamp had voorbeeldrol moeten vervullen
Hubert Möllenkamp had een voorbeeldrol moeten vervullen bij woningcorporatie Rochdale, maar dat deed hij niet, zo betoogde de aanklager dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. Intern waren er strenge regels over relatiegeschenken bij Rochdale, die opgesteld werden onder het voorzitterschap van Möllenkamp zelf. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) stelde de bestuurder zichzelf boven deze regels.
Het OM schetst een beeld van Möllenkamp als een man die een luxe leven wilde leiden en graag gezien wilde worden. Daarbij verwijst de aanklager naar de Maserati waarin hij rondreed. ,,Deze auto speelt weliswaar geen rol in de strafzaak maar is wel illustratief voor de persoon Möllenkamp.''
De oud-bestuurder opereerde volgens de aanklager solistisch. ,,Wanneer personeel met voldongen feiten werd geconfronteerd, werd dat een gevalletje Hubert genoemd.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl